سه شنبه, 28 دي 1395 - الثلاثاء 19 ربيع الثاني 1438 - Tuesday 17th January 2017

در شب یلدا چه بخوریم و چه نخوریم؟

نسخه مناسب چاپارسال به دوستان
در شب یلدا چه بخوریم و چه نخوریم؟
با نزدیک شدن به بلند ترین شب سال، همه در جنب و جوش برای تدارک مهمانی برای اقوام و دوستان خود هستند. شب یلدا یکی از قدیمی ترین رسومات ایرانی ها به حساب می آید که با چیدن سفره هایی مملو از خوراکی های رنگارنگ در این شب معروف است اما چه خوب است اگر این سفره های پر رنگ و لعاب ضرری به اعضای خانواده وارد نکند.
به گزارش شاخه طوبی، خدیجه رحمانی متخصص تغذیه و رژیم درمانی، بیان کرد : پرخوری در شب یلدا یکی از مهم ترین و دردسرساز ترین مشکلاتی است که ایرانی در بلندترین شب سال آن را رعایت نمی کنند .همان طور که می دانیم این شب با شبهای دیگر فقط 1 دقیقه تفاوت دارد و چه خوب است برای همین 60 ثانیه خود و اطرافیانمان را دچار مشکلات حاد تغذیه ای و گوارشی نکنیم .اما به هرحال ایرانی ها طی رسومات خود خوراکی های رنگارنگی را برای این شب خاطره انگیز تدارک می بینند و گاهی با اشتباهاتی چون پرخوری و روی هم خوری این شب طولانی را به کابوس بدل می کنند .
وی افزود : نتایج تحقیقات پژوهشگران نشان داده است شب جشن ها در کشور با وجود تمام خاطرات شیرین خود یکی از خطرناک ترین شب ها رقم می خورد و معمولا عده زیادی از افراد به اورژانس بیمارستان ها مراجعه می کنند و موارد سکته قلبی و مغزی در این شب ها بسیار بالا است چرا که افراد با یک جمله ساده « یک شب که هزار شب نمی شه» جان خود را به خطر می اندازند بویژه اگر دچار بیماری های زمینه ای هستند هرگز رژیم غذایی خود را فراموش نکنند کنترل قند ، فشار خون و چربی خون در این شب برای افراد الزامی است و بهترین و اساسی ترین توصیه خوردن شام سبک زودهنگام و در عوض خوردن میوه های کم کالری مثل انار در این شب است.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تاکید کرد: خانواده ها شام را زود میل کنند چرا که خوردن شام دیروقت برابر است با خواب ، سوء جذب و عدم هضم مواد غذایی که این موارد به خودی خود مشکلات عمده ای را در پی دارد .یکی دیگر از توصیه های مهم در این شب که متخصصان تغذیه بسیار روی آن تاکید دارند عدم استفاده از انواع شیرینی ها پس از خوردن شام است چرا که با این کار یک کالری مازاد وارد بدن می کنند مخصوصا افرادی که دارای قند خون هستند دور شیرینی ها خط قرمز بکشند .
رحمانی در رابطه با مصرف انواع آجیل ها متذکر شد: مصرف آجیل های شور نه تنها موجب افزایش چربی خون بلکه باعث بالا رفتن فشار خون افراد می شود و همان طور که می دانیم فشار خون به مرگ خاموش معروف است و با بالارفتن آن بیماران را در گیر سکته های مغزی ، قلبی و گاهی دچار مرگ می کند . بیمارانی که دچار فشار خون هستند از مصرف آجیل ها مخصوصا آجیل های شور اکیدا خود داری کنند و از انواع خام آن استفاده نمایند . مصرف آجیل به علت دارا بودن منابع غنی کالری برای سلامت افراد مفید اند اما مصرف بی رویه آن باعث چاقی و افزایش وزن می شود لازم به ذکر است منظور از آجیل ، مغزها هستند در میان آجیل ها مصرف پسته، انواع بادام، فندق و گردو بر انواع تخمه ها ارجحیت دارد.
این متخصص تغذیه بسیار تاکید کرد که آجیل ها را از مکان های بهداشتی تهیه کنند و تصریح کرد: توصیه می شود آجیل هایی چون پسته، بادام، گردو و فندق بصورت پوست نشده خریداری شود چرا که افراد سود جود ممکن است آجیل های مانده و کهنه را به عنوان آجیل تازه به مردم بفروشند بنابراین افراد در خرید آجیل بسیار دقت کنند البته از 2 طریق آجیل مانده را می توان تشخیص داد ، آجیل مانده بوی «نا» می دهد و رنگ غیر عادی دارد . علاوه بر موارد ذکر شده گاهی دیده می شود آجیل ها را با رنگ های خوراکی بو می دهند تا ماندگی آن ها مشخص نشود بنابراین حتما قبل از خرید مغزها پوست آن را بکنید و اگر به رنگ قهوه ای تمایل داشت از خرید آن به شدت بپرهیزید .
وی افزود: والدین دقت داشته باشند ، باید در میزان مصرف آجیل دقت شود چون مصرف زیاد آن باعث بروز مشکلات گوارشی شدیدی در کودکان می شود همچنین میوه ای مانند هندوانه که فصل آن نیست حتما از مکان هایی خریداری شود که در شرایط بهداشتی مناسبی نگه داری شده است.افراد حتی الامکان از مصرف باسلوق بدلیل کالری فراوانی که دارد خودداری کنند و در صورت تمایل از باسلوق های بسته بندی شده و دارای تاریخ تولید و انقضا مصرف کنند.
او تاکید کرد بجای مصرف آب انار از خود میوه انار استفاده شود و حتما دانه های آن خورده شود چرا که هسته انار بدلیل دارا بودن اسیدهای چرب در بهبود و تنظیم عملکرد سیستم متابولیسم بدن موثر است بخصوص در افرادی که دارای مشکلاتی مانند اضافه وزن، چاقی و دیابت هستند علاوه بر آن رنگ قرمز انار به علت وجود پلی فنل هاست. پلی فنل ها موادی هستند که از آسیب سلولی جلوگیری می کنند، خواص آنتی اکسیدانی قوی و همچنین خواص ضد التهابی دارند.
رحمانی اظهار کرد: افراد در این شب اعتدال را رعایت کنند و چه خوب است اگر در این شب 2 واحد میوه مصرف شد ( یک انار و یک لیوان هندوانه ) همچنین در رابطه با آجیل ها مصرف یک مشت آن ‌( 30-40 گرم ) مناسب است و اگر خشکبار مصرف می کنند به اندازه یک چهارم کفایت می کند. خانواده ها با رعایت این توصیه ها شب آرامش بخش و خاطره انگیزی را رقم می زنند .
این متخصص در پایان توصیه کرد : افرادی که دچار قند خون ، چربی خون و فشار خون هستند و علاوه بر آن کودکان جز گروه هایی که هستند که در این شب طولانی باید بیشتر از افراد دیگر به تغذیه خود بهاء دهند .
 
منبع:سلامت نیوز

دیدگاه‌ها

ارسال نظر جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.
کد امنیتی
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.